Strona 1 z 2

Kulinaria

PostNapisane: 29 maja 2009, o 11:53
przez agafu
Czy macie jakieś fajne przepisy?

Mam dziewczyny w wieku 1,4, oraz 3,5 latka i chociaż długo już dla nich gotuję to nadal brak mi pomysłów no coś fajnego, dobrego i czasem szybkiego. Dodam że moje lalki mają alergię na nabiał, więc poproszę coś bez tego składnika. Będę ogromnie wdzięczna 8-)

Re: Kulinaria

PostNapisane: 7 cze 2009, o 10:59
przez lipsi
wiele znajdziesz wpisując to zagadnienie w wyszukiwarkę

Re: Kulinaria

PostNapisane: 8 cze 2009, o 10:16
przez agaq
ja znalazłam troszkę... ale czy na coś ze składników są uczulone musisz sparwdzić, nie segregowałam.
ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka

Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy

Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram

Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.
Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:
średnie jabłko (80g),
morela (50g),
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej ,
woda (50g).

Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.


2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:
½ szklanka wiśni,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki cukru,
50ml wody,
50ml mleka następnego.

Przepis:
wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.


Kisiel mleczny z żółtkiem (butelką od 7m-ca)

20 g mleka następnego,
100 ml wody,
łyżeczka mączki ziemniaczanej,
½ żółtka.

Wodę zagotowujemy i po schłodzeniu rozprowadzamy mleko. W pozostałej ilości wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzamy do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.

Kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:
5-6 łyżek kleiku ryżowego lub kaszki,
jabłko,
łyżeczka oliwy z oliwek,
pół żółtka,
100ml wody.

jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy i ½ żółtka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub masło.


Lane kluski (butelką od 7 m-ca)

100g mleka modyfikowanego płynnego,
5g mąki kukurydzianej,
żółtko.

mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.

Papka warzywna z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

½ marchewki,
2 różyczki kalafiora,
½ małego ziemniaka,
łyżeczka masła,
100ml wody.

warzywa myjemy, ziemniaka i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko, masło i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schłodzeniu podajemy.

Zupa jarzynowa z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)

¼ małej marchwi (30g) ,
½ małego ziemniaka (20g),
¼ korzenia pietruszki (20g),
plaster małego selera (20g), łyżeczka masła,
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
½ żółtka,
120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania).

warzywa myjemy ,obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka i dzielimy żółtko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.


Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:
¼ marchewki (25g), ½ małego ziemniaka, ¼ pietruszki (9g), ¼ małego pora (9g), 2 gałązki kalafiora (20g), łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, łyżeczka płatków ryżowych, 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania, 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Przepis:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.

Papka warzywna z kurczęciem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład:
½ marchewki, ½ ziemniaka, 2 różyczki brokuł, łyżeczka oleju sojowego, 20g surowego mięsa, 100 ml wody.
Przepis:
warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.

Mięso z kurcząt z jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład:
średnie jabłko (80g), łyżeczka kleiku ryżowego, 25 g piersi z kurczaka, łyżeczka świeżego masła , 60-70 ml wody,
Przepis:
jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
2. Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład:
średnie jabłko, łyżeczka masła, 3 łyżeczki kleiku ryżowego, 15g piersi z kurczaka, 20 ml wody
Przepis:
jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany

Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru

Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko

Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

Kisiel jagodowy
Składniki
– 2 łyżki czarnych jagód,
– łyżeczka cukru,
– łyżeczka mączki ziemniaczanej,
– trochę mniej niż pół szklanki wody butelkowanej.
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę z cukrem. Jagody przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Wsyp je do wody z cukrem, zagotuj, a następnie przetrzyj przez sitko. Mączkę ziemniaczaną rozprowadź w 2 łyżkach wody, wlej, ciągle mieszając drewnianą łyżką, do wrzącego przecieru, zagotuj. Dziecku karmionemu piersią podawaj kisiel po karmieniu. Niemowlę żywione sztucznie może go zjeść jako samodzielny posiłek, polany mlekiem modyfikowanym, już od 6. miesiąca życia.

Kisiel mleczno-owocowy
- mleko następne
- szklanka przegotowanej zimnej wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- pół szklanki malin
Sposób przygotowania
1. Proszek mleczny na 250 ml mleka rozprowadź w 6 łyżkach wody.
2. Do reszty dodaj mąkę i mieszając, zagotuj.
3. Dodaj żółtko, zagotuj.
4. Odstaw i połącz z rozrobionym mlekiem.
5. Kisiel wlej do miseczki.
6. Maliny duś, aż masa zgęstnieje.
7. Przetrzyj i polej nimi kisiel.

Delikatne puree
Porcja = 150 g
Składniki
– 1 ziemniak,
– 30-50 ml mleka następnego,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego.

Sposób przygotowania
Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem, masłem i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi lub ze skrobanym jabłkiem

Krem warzywny z kurczakiem

Składniki
Od szóstego lub siódmego miesiąca życia
– 1 marchew,
– 1 mały ziemniak,
– 1/3 część kabaczka,
– 2 gałązki selera,
– 50/80/100 g piersi z kurczaka (ilość zwiększamy stopniowo),
– szczypta soli,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania
Umyj dokładnie warzywa w dużej ilości wody. Pokrój je na małe kawałki. Warzywa gotuj razem z kurczakiem w 0,5 l wody przez 20 minut.
Wyjmij pierś kurczaka i pokrój ją na małe kawałeczki. Zmiksuj warzywa razem z kurczakiem. Danie gotowe.

Mus warzywny z mięsem królika
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego

Składniki
– pół ziemniaka,
– łyżka mrożonych brokułów,
– łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę,
– łyżeczka selera pokrojonego w kostkę,
– pół średniej marchewki pokrojonej w kostkę,
– 20 g surowego mięsa z królika,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5–7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj.



Przecier z jabłka, z mięsem z kurczaka
1 porcja = 150-180 g

Składniki
– 1 jabłko średniej wielkości (100-150 g),
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego (5 g),
– 1 łyżeczka masła (5 g),
– 120 g surowego mięsa z piersi kurczaka,
– woda – ok. 50 ml.

Sposób przygotowania
Ugotuj osobno mięso z piersi kurczaka. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. W rondelku zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem ugotuj do miękkości, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Dodaj posiekane drobno mięso, kleik i masło, wymieszaj, zagotuj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury dania.




Faszerowany kurczak

Składniki
- świeży kurczak (ok. 1 kg)
- sól
- masło
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3–4 wątróbki drobiowe
- pęczek koperku
- łyżka rodzynek
- sól, pieprz, imbir

Sposób przygotowania
Kurczaka opłucz i osusz. Usuń tłuszcz, obetnij skrzydełka, posól i wstaw do lodówki na godzinę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel z wątróbkami. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Zmieloną masę połącz z żółtkami, pianą, wsyp posiekany koperek, odrobinę imbiru w proszku, sól, pieprz i namoczone rodzynki. Napełnij kurczaka farszem i zaszyj go. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia polewaj sokiem, który puści mięso.




Przysmak z mięsem, ryżem i jabłkiem
1 porcja dla malucha = ok. 150 g

Składniki
– jabłko,
– łyżeczka masła,
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka,
– 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania
Rozgotuj obrane jabłko w 2 łyżkach wody. Osobno ugotowane mięso drobno posiekaj. Do rozgotowanego jabłka dodaj mięso, kleik ryżowy, masło. Danie zagotuj. Jeśli okaże się jest za gęste, dodaj łyżkę przegotowanej wody. Dla starszego niemowlęcia zwiększ ilość ugotowanego mięsa.



Zupa jarzynowa z cielęciną
1 porcja dla malucha = 150–180 g + 10 g gotowanego mięsa

Składniki
90 g obranych warzyw, w tym:
– 1/2 małej marchwi,
– 1 łyżeczka pokrojonego selera,
– 1 łyżeczka pokrojonej pietruszki,
– 1 łyżeczka masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1/2 szklanki wody,
– 20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 2 łyżeczki).

Sposób przygotowania
Warzywa umyj i obierz. Włóż do wrzącej wody i gotuj, aż staną się miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie i drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masła, posiekane drobno mięso, wszystko wymieszaj, zagotuj.

Zupa jarzynowa z królikiem
1 porcja = 180 g + 10 g mięsa

Składniki
– 1/2 średniej marchwi,
– 1/2 średniego ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 20 g surowego mięsa z królika,
– woda.

Sposób przygotowania
Umyj dokładnie warzywa, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku (ok. 1/2 szklanki), gotuj pod przykryciem 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotuj mięso. Gdy będzie miękkie, posiekaj drobno na wyparzonej deseczce i wrzuć do zmiksowanej zupy. Dodaj kleik, oliwę, wymieszaj, zagotuj. Przed podaniem zupki dziecku upewnij się, że nie jest zbyt gorąca!

Pasta Jajeczna
• 1/2 ugotowanego żółtka
• 100ml wody
• 2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.

Szpinak z jajkiem
• 1/2 ugotowanego żółtka
• szpinak (może być mrożony)
• 100ml wody
• 2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
Ugotuj szpinak do miękka, dodaj ugotowane żółtko i rozetrzyj na gładką masę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.

Słodka zupka
(dla dziecka od 7 . miesiąca)
Składniki:
1 brzoskwinia
1 jabłko
2 marchewki
1 kalarepa
2 łyżki ugotowanej kaszy kukurydzianej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Owoce i warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować (najlepiej na parze!). Jabłko i brzoskwinię wyciagnąć jak zmiękną, kalarepka i marchewka potrzebują dlużej sie gotować do miękkości. Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek.
Osobno ugotowac kaszkę kukurydzianą. Zmiksować wszystko razem z 80 ml wywaru, jaki uzyskaliśmy z gotowania. Zupka pyszna i naturalnie słodka, bez brzoskwini nie ma tego efektu.

Jarzynowa z buraczkiem
Składniki:
* pół malej marchewki
* pół małego ziemniaka
* mała pietruszka
* 1/4 małego buraka
* łyżeczka masła
* 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
* 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania)
Przygotowanie:
Swieże warzywa umyc, cienko obrać, opłukać, pokroić i dodać do wrzącej wody. Ugotować do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 20 min.). Ugotowane warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, następnie dodać kleik, wymieszać i zagotować. Dodać masło. Ostudzić.
Można też dodać ok. 2 łyżeczek ugotowanego, drobno posiekanego chudego mięsa (np. z indyka lub kurczaka).

Zupka jarzynowa [7. miesięcy]

1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody

Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody.


ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku

Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku

Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku

Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.



Pulpety z ryżem

Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 łyżki surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko

Sposób przyrządzania:

Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę schowaj do lodówki na jutro.


Krem z brokułów
Składniki:
* 5 małych różyczek brokułów
* 2 ziemniaki
* łyżeczka mąki sojowej
* łyżeczka oliwy z oliwek
* 250ml wody
* 1/2 małego ząbka czosnku
* sól
* majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć wraz z brokułami. Warzywa i czosnek drobno posiekać, wrzucić do wrzącej wody.
W trakcie gotowania dodać mąkę sojową rozprowadzoną 2 łyżkami zimnej wody. Po ok 10 min. gotowania dodać sól, i majeranek. Po ostygnięciu dodać oliwę.

Zupka marchewkowa z zoltkiem

Kasza manna
Woda filtrowana
Marchew
Pół żółtka
Łyżka masła
Mleko modyfikowane /ilość wg wskazań/
W odmierzonej ilości wody/zależnie ile dziecko zjada/ gotujemy obraną, wymytą i pokrojoną w kostkę marchew. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy kaszę mannę i masło.
Gotujemy do zgęstnienia kaszy.
Do ugotowanej kaszy dodajemy połowę żółtka i miksujemy składniki. Do powstałej masy dosypujemy mleko modyfikowane i mieszamy. Zupkę przekładamy do miseczki i ostudzoną podajemy dziecku.


Aksamitna pomidorowa
Składniki
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3–4 sztuki),
– 1/2 średniej cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
– 2 łyżki śmietany kremówki,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.

Pychotka
Składniki:
4 jabłka
210 ml wody
60g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki białego ugotowanego ryżu
cynamon do smaku
Przygotowanie:
Wlać 210 ml wody do garnka.Włożyć obrane,wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka.Gotować 10 minut.Dodac wcześniej ugotowane i zmielone mięso i 4 łyżki ugotowanego ryżu.Dobrze wymieszać.Jabłka same się rozchodzą.Doprawić cynamonem.Mój synek uwielbia to danie.
Z wyżej wymienionych składników wyjdą 3 porcje po ok.180 gram.

Domowy kisielek
- gęsty soczek owocowy dla dzieci,
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- woda.
Wymieszaj mąkę z zimną wodą. Podgrzej sok. Gdy będzie się już gotował, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj 2–3 minuty, nie przerywają mieszania. Do kisielku możesz dodać kilka mrożonych owoców.




Jabłuszko pod pierzynką
– słodkie jabłuszko
– 1 łyżeczka cukru,
– pół żółtka
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– 150 ml mleka modyfikowanego następnego przygotowanego zgodnie z recepturą na opakowaniu.
Jabłko umyj i po usunięciu łyżeczką gniazda nasiennego upiecz w piekarniku, w kuchni mikrofalowej lub uduś pod przykryciem w odrobinie wody. Pół żółtka rozmieszaj z cukrem, mąką oraz łyżką mleka i mieszając, powoli wlewaj do przygotowanego wcześniej w małym rondelku mleka. Zagotuj sos i mieszaj go, aż przestygnie. Polej nim jabłko. Letni jeszcze deser podawaj maluszkowi łyżeczką (tylko miąższ, bez skórki).
Porcja dla dziecka = 1 średnie jabłko


Wiosenna - bomba witaminowa

* mała kalarepka
* różyczka kalafiora
* ćwiartka młodej kapusty
* skrzydełko z kurczaka
* dwa ziemniaczki
* przyprawy do smaku

Wszystkie warzywa pokroić, dodać do wywaru ze skrzydełka, gotować przez pół godziny na wolnym ogniu i jeżeli wszystko będzie już ugotowane -rozdrobnić i podawać dziecku .

Zupka z fasolka

1/2 kalarepki
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 małe ziemniaczki
kilka fasolek szparagowych
kawałek piersi z indyka
koperek
natka pietruszki
masełko lub oliwa z oliwek

Zagotować 300ml wody. Wrzucić drobno pokrojone warzywa, mięsko i część koperku. Gotować do miękkości (ok. 20min.) następnie dodać łyżeczkę masełka lub oliwki i zmiksować. Posiekać drobno świeży koperek i natkę i dodać do gotowej zupki.

Koperkowa z lanymi kluseczkami
ZUPKA
1/2 marchewki,
1/2 ziemniaczka,
1/2 pietruszki,
świeży koperek,
malutkie udko kurczaka,
200 ml wody
KLUSECZKI:
pół jajka,
1/4 kubeczka mleka,
trochę mąki i szczypta soli

Starannie umyte warzywa obrać , pokroić w małą kosteczkę i dodać do gotującego się udka. Po 30 min wyjąć udko, obrać mięsko, drobniutko pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem. Na gotującą się jeszcze przez ok 5 min zupkę zrobić lane kluszeczki.

Krupnik BARTUSIA

3 skrzydełka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
3 łyżki kaszy krupczatki
1 kostka rosołowa

Skrzydełka ugotować z warzywami. Wsypać kaszę i pogotować jeszcze chwilę.Doprawić do smaku Pychotka


Kaszka z jabłkiem
– 3 łyżeczki kaszki ryżowej,
– jabłko,
– łyżeczka oliwy z oliwek lub masła,
– ok. 90 g wody.
Jabłko umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na szklanej lub plastikowej tarce. Wodę zagotuj. Dodaj starte jabłko, kaszkę i masło. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywcza kaszki będzie wyższa, jeśli dodasz żółtko lub kawałek ugotowanego chudego mięsa, np. z kurczaka (10–15 g na porcję).
1 porcja = 150 g
Przysmak z gruszki
– dojrzała gruszka,
– 2 łyżeczki soku jabłkowego.
Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i przetrzyj przez sitko lub zmiksuj wraz z sokiem jabłkowym. Podawaj natychmiast, póki nie ściemnieje.
Porcja dla dziecka = 2 łyżki musu.

Budyń bez mleka

butelka soczku owocowego dla niemowląt,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego,
łyżka wody.

soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.


Zupa z brokułów

100ml wody,
łyżka ugotowanych brokułów,
łyżka nestle sinlac,
łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.

brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.


Surówka z jabłka i marchewki

• słodkie jabłko
• marchewka
• łyżeczka cukru
• łyżka oliwy z oliwek
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj.

Kisiel jablkowy
• 1 jabłko
• 100 ml wody mineralnej
• czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka cukru (nie jest konieczna)
• szczypta cynamonu

W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Jabłko umyj i wrzuć do wrzątku. Dodaj cukier i cynamon. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z jabłkiem. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Domowy kisielek
- gęsty soczek owocowy dla dzieci,
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- woda.
Wymieszaj mąkę z zimną wodą. Podgrzej sok. Gdy będzie się już gotował, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj 2–3 minuty, nie przerywają mieszania. Do kisielku możesz dodać kilka mrożonych owoców.


KLUSECZKI Z TWAROŻKU [od 11. miesiąca życia]składniki:
1/2 kostki tworożku śmietanowego
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru pusruPrzygotowanie.

jajko umyj. oddziel zółtko od białka. żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem. oraz przesianą przez sito mąką. zagotuj w rondelku wodę. łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. zagotuj. potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis:
jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis:
owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Bukiet warzyw z jajkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
2-3 gałązki kalafiora, mały ziemniak, ½ marchewki, jajko , 2 łyżeczki masła, ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Przepis:
warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkładamy łyżeczkę masła , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą do ścięcia się. Następnie podrobione warzywa i ścięte jajko układamy na talerzyku z dodatkiem masła, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
1 jajo, 2 płaskie łyżki masła, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka mleka.
Przepis:
szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzątkiem przez 1 minutę. Gotujemy wodę w garnku. Spodeczek smarujemy masłem i wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Pasta z grochu
• garść ugotowanego grochu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• pieprz, sól
Ugotowany groch zmiksuj na pastę z rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą i przyprawami. Możesz ta pastę podać samą, na kawałeczku chleba, lub jako dip do maczania warzyw.

Ogórkowa

• chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
• 1 mała marchewka
• ½ pietruszki
• mały kawałek selera
• ½ pora
• koperek
• łyżeczka masła
• ½ ziemniaka
• 1 mały ogórek kwaszony
• woda
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

Gulasz z królika

• 250 g mięsa z królik
• sól
• pieprz
• zioła prowansalskie
• włoszczyzna
• marchewka
• łyżka mąki pszennej
• koperek
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

Ryba z fasolką
• 50 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
• filet mintaja, dorsza lub morszczuka
• 2 pomidory
• posiekana natka pietruszki
• mały ząbek czosnku w łupince
• sól, pieprz, zioła prowansalskie
• oliwa z oliwek
Filet ugotuj na parze podziel na mniejsze kawałki.

Fasolkę ugotuj - najlepiej na parze. Pokrój na kawałki.

Pomidora sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.

Na patelnię nalej oliwę, połóż ząbek czosnku. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu by przeszła aromatem czosnku. Po wyjęciu czosnku dodaj pomidory, dopraw. Kiedy pomidory zmiękną dodaj fasolkę i rybkę, posyp natką pietruszki.

Bułeczkowe zwierzątka z pastą
- pół piersi kurczaka upieczonej w folii (lub ugotowanej na parze)
- łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta rozmarynu
- łyżeczka masła
- cienka kromeczka miękkiej bułki wrocławskiej
Ugotowanego kurczaka zmiksuj z masłem i rozmarynem na jednolitą masę, dodaj koperek. Pół cienkiej kromeczki bułki posmaruj pastą i nakryj drugą połówką. Za pomocą foremki do ciasteczek wytnij z kanapeczek np. kształt zwierzątka. Włóż do pudełka, dołóż obrane pomidorki koktajlowe. Weź w butelce wodę do popicia odpowiednią dla niemowląt, np. Dobrawa, Nestlé Aquarel, Gerber.

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
– jajko,
– 2 płaskie łyżeczki masła,
– 1 łyżka mleka,
– 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Szczypiorek opłucz i osusz, pokrój. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Spodeczek uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją szczypiorkiem.

Galaretka z soku owocowego
• ¾ szklanki soku
• łyżeczka cukru
• ½ łyżeczki żelatyny
• niewielka ilość wody
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W garnuszku zagotuj wodę rozpuść w niej żelatynę i zagotuj. Dodaj sok, cukier i wymieszaj. Przelej do kompotierek, ostudź i wstaw do lodówki by stężały.

Czerwona galaretka
• ½ szklanki owoców malin i czerwonych porzeczek
• łyżeczka cukru
• ½ łyżeczki żelatyny
• ¾ szklanki wody
Owoce przebierz, opłucz i przetrzyj przez gęste sitko. Do szklanki odlej 4 łyżki wody i namocz w niej żelatynę. W garnuszku zagotuj wodę dodaj cukier i miazgę owocową, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przelej do kompotierek, ostudź i wstaw do lodówki by stężały.

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1/2 średniego jabłka,
– 2 łyżki naturalnego jogurtu,
– łyżeczka cukru,
– 1/5 szklanki wody.
Jabłko (najlepiej winne, niezbyt słodkie) starannie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie dodaj uprzednio starte jabłko, kleik ryżowy i wszystko starannie wymieszaj. Wyłóż deser na talerzyk. Możesz w nim zrobić niewielkie zagłębienie, by wlać w nie jogurt naturalny. Podawaj dziecku potrawę łyżeczką. Ten deser będzie mu z pewnością smakował. Możesz wykorzystać to karmienie jako naukę samodzielnego jedzenia.
1 porcja dla malucha = ok. 150 ml

Papka jarzynowa
1 porcja dla malucha = 150 g

Składniki
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury – kropla na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła.

Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek
1 porcja dla malucha = ok. 180 g

Składniki
Warzywa obrane – 90 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
– pół małego jabłka,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania
Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody.



Marchwianka

Składniki
1. 1 kg marchwi
2. 1 litr wody
3. Szczypta soli

Sposób przygotowania
Marchew oczyść, obierz, z każdej ze stron odkrój po 1/3 (marchew kumuluje azotany, musisz się ich pozbyć). Ugotuj ją w litrze wody, dodaj szczyptę soli. Na początku dawaj do picia tylko wywar, potem – gdy malec poczuje się lepiej – marchew zmiksuj. Podawaj lekko ciepłą.

Pierwszy sok z jabłek
Pierwsze porcje soku dla dziecka to 1-3 łyżeczki.

Składniki
– 1 świeże i dojrzałe jabłko.

Sposób przygotowania
Jabłko świeże i dojrzałe umyj, dokładnie obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce, najlepiej szklanej lub z tworzywa sztucznego (koniecznie z atestem PZH, z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością). Utarte jabłko przełóż na gęste sitko i łyżeczką wyciśnij sok do wyparzonego wrzątkiem porcelanowego kubka.

Krem z brokulow
Składniki:
* 1,5 l wody
* 50 dkg brokułów
* łyżka wywaru z warzyw
* łyżka margaryny słonecznikowej
Przygotowanie:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i pozostawić na 20 min. Następnie przetrzeć przez tarkę. Ponownie przełożyć do garnka, dodać łyżkę rozpuszonej margaryny i wywar z warzyw. Gotować przez 5 min

zupka pychotka
Składniki:
1/2 pietruszki
1 duża marchew
kawałek piersi z kurczaka, lub tez jak kto woli mięso cielęce albo królicze
troszeczke selera
mały ziemniak, szczypta soli
łyżka masła,
2-3 łyżeczki kaszy manny
Przygotowanie:
wszystko tarkujemy włącznie z mięskiem na tarce z malymi oczkami ,i gotujemy przyprawiając szczyptą soli,[może być tez odrobina cukru],gdy wszystko bedzie mięciutkie dodajemy 3 łyżeczki kaszy manny i masło.zupka słodziudka

zupka ze slodkiego ziemniaka
Składniki:
konieczny jest słodki ziemniak (pomaranczowy w srodku- juz do kupienia w wielu sklepach) - 1 duzy
marchewka - 2 duze
piers z kury - jedna pojedyncza
ryz
maslo
vegeta
Przygotowanie:
Zagotowac razem piers z kury, marchewke i słodkiego ziemniaka do miekkosci z lyzeczka maselka i szcypta vegety. Warzywa zmiksowac, a mieso drobno pokroic i dorzucic do warzyw. Ryz zagotowac osobno i dodac do zupki dla nauki gryzienia. Zupa jest wspaniala w smaku tylko niestety obecnosc slodkiego ziemniaka jest niezbedna.

--------------------------------------------------------------------------------

Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład:
3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
Przepis:
marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.

Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład:
200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
Przepis:
dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.

Pasta jajeczna
• jajko
• łyżeczka majonezu
• odrobina soli
• natka pietruszki lub szczypiorek

Natkę lub szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Jako ugotuj na twardo. Wystudzone jako obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, sól i natkę lub szczypiorek dokładnie wymieszaj.

Serowy przekładaniec

• 100g mielonego mięsa z piersi kurczaka
• 2 łyżki zielonego groszku z mrożonki
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• ½ jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 plastry żółtego sera typu gouda
• szczypta pieprzu
• szczypta soli
• masło
• woda do ugotowania groszku
W garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć groszek i ugotuj go.
W misce wymieszaj mięso z natką, jajkiem, groszkiem i dodaj przyprawy. Uformuj cztery płaskie kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej.
Piekarnik nagrzej do 180o.
Folię aluminiową nasmaruj masłem, na folii połóż jeden kotlecik, nim plasterek żółtego sera i drugi kotlecik. Kotleciki zawiń luźno folią i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15 min.

Ryba w sosie koperkowym

• ½ kg filetów rybnych (świeże albo mrożone)
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• szklanka wody lub wywaru z warzyw
• szklanka mleka
• 3 łyżki posiekanego koperku
• cytryna
• sól
Filety ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej. Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Jeżeli zrobią się grudki, przetrzyj przez drobne sitko. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem polej ugotowane rozdrobnione filety.

Kotlety rybne
• 50 dag filetów z białej ryby pokrojonych na kawałki
• jajko
• 1 posiekana czerwona cebula
• bułka tarta
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• natka pietruszki
• koperek
• kolendra
• sól
• pieprz

Filety przepuść przez maszynkę do mielenia. W misce dokładnie wymieszaj zmieloną rybę z jajkiem, posiekaną cebulą, posiekaną zieleniną, oliwą i przyprawami. Gdyby masa była zbyt żadka dodaj bułki tartej. Z masy formuj malutkie kotleciki „na jeden kęs" obtaczając każdy w bułce tartej. Kotlecik można usmażyć na oliwie z oliwek, ugotować wrzucając na wrzący wywar warzywny lub zapiec w piekarniku.

Cukinia pieczona
• cukinia
• ząbek czosnku
• sok z ¼ cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta soli i pieprzu
• posiekany koperek i natka pietruszki
Cukinię pokrój w plastry o grubości 3 - 5cm. Oliwę sok z cytryny, przyprawy i zmielony ząbek czosnku wymieszaj. Powstałym sosem natrzyj cukinie z obu stron i ułóż miąższem do góry w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180C i zapiekaj cukinie ok. 15 min. Po wyjęciu posyp koperkiem i natką.

Sałatka owocowa z porem
• pomarańcz
• por
• jabłko
• łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól
• cukier
• pieprz
Białe części pora po dokładnym umyciu pokrój na cieniutkie krążki.

Pomarańcz obierz, usuń z nich białą błonkę, po czym pokrój na małe cząstki.

Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawy, natkę i oliwę całość wymieszaj.

Jogurtowa fantazja
• ½ małego jabłka
• ½ gruszki
• kilka wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
• ½ kubeczka naturalnego jogurtu


Owoce umyj. Jabłko i gruszkę obierz i przetrzyj lub zmiksuj każdy z owoców osobno. Wiśnie pokrój na połówki i wymieszaj z jogurtem. Sosami z jabłka i gruszki delikatnie polej jogurt tworząc fantazyjne wzory. Nie mieszaj.

Kwiatki dla maluszka
– 2 łyżki miękkiego białego sera bez grudek,
– 1 jajko,
– 1 płaska łyżeczka mąki pszennej,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jajko umyj i po osuszeniu jego skorupki wbij je do miseczki. Dodaj serek i mąkę, starannie zmiksuj. Rozgrzej oliwę i usmaż dwa naleśniki. Możesz je ozdobnie przyciąć. Podawaj z owocami, musem owocowym lub przecierowym sokiem.

--------------------------------------------------------------------------------

Pyszna zupka dla maluszka

* 1 ziemniak
* 20 dkg ugotowanego kurczaka
* 2 marchewki
* 0,5 pietruszki
* kawałeczek selera
* jedno żółtko
* woda
* szczypta soli

Marchewkę, seler i pietruszkę utrzeć na drobnej tarce, ugotować wraz z ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Nastepnie dodać kurczaka i żółtko i zagnieść wszystko widelcem lub zmiksować. Wystudzić i podać.

.DANIE INDYK Z KASZĄ
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż

Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.



.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)

Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.

KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.



ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.



INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).

7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.

8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postępowanie jak wyżej


9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej

Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć

5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład:
kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.

11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład:
2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

Papka rybno gryczana
• 10 gr płatków gryczanych
• 100 ml wody
• 100 gr łagodnego jabłka
• 10g ugotowanego łososia
• łyżka masła
• koperek
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki gryczane. Zagotuj dodaj rybę, masło i majeranek, zmiksuj.

Ryba z jabłkiem
• jedno jabłko
• 10 g ugotowanej rybki
• łyżeczka masła
• odrobina wody
• koperek suszony
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.

Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.

Szpinak z mleczkiem
• ¼ opakowania mrożonego szpinaku
• 1 łyżeczka masła
• mleko modyfikowane lub jogurt
• sól
• pieprz

Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Zupka pomidorowo-marchewkowa
- dojrzały pomidor
- pół marchewki
- pół litra wywaru drobiowego
- łyżeczka masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa
50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację.
1 porcja dla malucha = 20–30 g

Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku.
Ziemniak wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorace

Re: Kulinaria

PostNapisane: 8 cze 2009, o 12:15
przez agafu
troszkę??? :shock: dzięki, na pewno skorzystam. Zupki to my już opanowane mamy od 3 lat ale jakieś innne przysmaki jeszcze nie. Dzięki i czekam na inne :-)

Re: Kulinaria

PostNapisane: 31 maja 2010, o 14:04
przez erdena
a próbujesz z gotowymi daniami typu Gerber/BoboVita? one są dla maluszków, ale moje dzieciaki je uwielbiają.

Re: Kulinaria

PostNapisane: 31 maja 2010, o 18:37
przez ania_20
to było troszkę???????ale jest dużo ciekawych przepisów .juz sobie spisałam:)

Re: Kulinaria

PostNapisane: 31 maja 2010, o 23:59
przez gumcia
poszperaj w internecie jest dużoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Re: Kulinaria

PostNapisane: 18 sty 2012, o 23:50
przez kotus8923
co powiecie na ksiazki PICHCIUCHY, CZYLI RODZINA W KUCHNI i DZIECI GOTUJA?

Re: Kulinaria

PostNapisane: 19 sty 2012, o 10:08
przez gwolska
nie znam książki, ale z tytułu wynika, że to chyba dobra pozycja.

Re: Kulinaria

PostNapisane: 29 sty 2012, o 15:25
przez kotus8923
ucza jak dziecie moga pomagac zawieraja latwe i proste przepisy na gotowanie dla maluszkow