Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
A te pełne kasze od kiedy można podawać? Dla takiego maluszka 5 m-cy już taką normalną, dla dorosłych? Czy się kupuje specjalne dla dzieci? I jeśli zwykłe to co z konsystencją i na czym je gotować? Na wodzie? Idea mi się podoba, więc dziewczyny praktykujące proszę o szczegóły
Na początek warto dać maluchowi spróbować owsianki może juz być 4 miesiąc i nie ważne czy karmicie naturalnie czy sztucznie. Tylko dziewczyny pamietajcie maluchom kasze, jak i płatki mielimy i takie gotujemy nie w całości. Płatki wszelkie najlepiej owsiane, gryczane, jęczmienne. Kasze:kukurydziana(tej nie mielimy), jaglana, krakowska. Próbójcie i zobaczycie co Wasz maluch będzie lubił
Pnizej kilka przepisow na domowe kaszki dla niemowlat:
Od szóstego miesiąca życia: Kaszka jaglana z jabłkiem (składniki na dwie porcje po 190 gramów): 4 łyżki kaszy jaglanej, 1 jabłko (około 200 g), 240 ml wody. Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania cały czas mieszamy, żeby kasza nie przywarła do spodu. Na ostatnie 7 minut gotowania dodajemy wcześniej starte jabłko. Po 10 miesiącu możemy dodać do kaszki cynamon. Od ósmego miesiąca: kaszka kukurydziana z morelami. Będziemy potrzebować kaszki kukurydzianej, mleko modyfikowane, cztery dojrzałe morele. Kaszkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Morele parzymy i obieramy ze skórki i pestki. Miąższ ugniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy, dodajemy niewielką ilość mleka modyfikowanego. Tak powstałym sosem dekorujemy kaszkę.
Od ósmego miesiąca: kaszka ryżowa z bananem. Kaszkę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na koniec dodajemy mleko modyfikowane. Parzymy banana, obieramy ze skórki, odkrajamy końcówki. Owoc wrzucamy do kaszki i miksujemy całość.
Od dziewiątego miesiąca: kaszka ze śliwkami. Do przyrządzenia będziemy potrzebować trzech łyżek kaszy manny, siedem miarek mleka modyfikowanego, żółtko jaja, przecier ze śliwek suszonych, pół łyżeczki brązowego cukru, odrobinę masła. Przygotowujemy 210 ml wody, 2/3 odmierzamy i gotujemy w nich wodę. Pozostałą część wykorzystujemy do rozmieszania mleka modyfikowanego. Po ostygnięciu kaszki mieszamy ją z mlekiem. Łączymy z żółtkiem, cukrem i przecierem śliwkowym, przekładamy do naczynia żaroodpornego cienko wysmarowanego masłem i zapiekamy przez kilka minut w temperaturze 190 stopni aż zarumieni się wierzch.
Kasza jaglana na słodko Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy. Gdy nabierze temperatury i poczujemy jej zapach, zalewamy na wysokość kilka centymetrów ponad kaszę. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20minut. Obieramy jabłka i gruszki i dodajemy do garnka, dusimy razem z kaszą. Na koniec dodajemy wcześniej obrane i prażone na patelni migdały. Deser najlepiej smakuje ciepły.